NOWY GASTROSKOP

NOWY GASTROSKOP

Radni powiatowi wsparli wejherowski szpital. Podczas ostatniej sesji Rady...
STARTUJE RUNDA FINAŁOWA

STARTUJE RUNDA FINAŁOWA

Już jutro Gryf Wejherowo rozpocznie bój o utrzymanie się w III lidze. Rusza...
NAGRODY ZA PALMY

NAGRODY ZA PALMY

Konkurs na najpiękniejszą palmę wielkanocną zakończony. Wejherowskie...
ŚMIERTELNY WYPADEK

ŚMIERTELNY WYPADEK

We środę po południu doszło w Gowinie do tragicznego w skutkach...
GŁOSUJEMY

GŁOSUJEMY

Aż trzy inwestycje z terenu powiatu wejherowskiego zostały zgłoszone do...
10
Sobota
Kwiecień 2021
Loading...
Poprzedni Kwiecień Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12
imieniny:
Borysławy, Makarego, Michała
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

KARPIK…

2020-12-11 14:28:55

Karpie są znane w polskiej kuchni od XII wieku. Trafiły do nas z Francji i Belgii za pośrednictwem mnichów z Zakonu Cystersów. Karpie charakteryzują się wyjątkowym smakiem. Są do tego wszechstronnym surowcem, który może posłużyć do przygotowania tradycyjnego wigilijnego dania, jak i nowoczesnej potrawy np. sushi.

Zdecydowana większość polskich rodzin deklaruje, że na ich stole wigilijnym pojawi się przynajmniej jedno rybne danie. Najczęściej wybór pada na karpia. Inne ryby są zdecydowanie mniej popularne: śledź, dorsz, łosoś, mintaj, miruny, pstrągi. Na czym polega fenomen karpia w okresie świątecznym? Przede wszystkim preferencje Polaków wynikają z kultywowania tradycji. Nie można jednak zapominać o walorach prozdrowotnych i wyjątkowym smaku karpi, które są doceniane przez konsumentów i ekspertów.

Karp jest ciągle niedocenianym źródłem wielu minerałów, witamin i składników odżywczych. Mięso tej ryby posiada lekkostrawne białko, które skutecznie może zastąpić w diecie drób i czerwone mięso, oraz duże ilości kolagenu niezbędnego m.in. do właściwej pracy stawów. Regularne spożywanie karpi wzmacnia także odporność. Wynika to z dużego nasycenia tej ryby kwasami OMEGA 3 (EPA i DHA). Dla porównania: w 100 g mięsa karpia jest prawie 10 razy więcej tych związków niż w takiej samej ilości mięsa popularnej w marketach pangi.

Karpie powinny wchodzić do dziecięcej diety od najwcześniejszych lat. Są one bowiem naturalnym źródłem witaminy D i wapnia (wzmocnienie szkieletu i kości), a także innych ważnych w rozwoju młodego człowieka minerałów. Mięso z karpi zawiera też dużo żelaza i cynku. Żelazo to bardzo ważny składnik w diecie dziecka, niezbędny do prawidłowej pracy organizmu, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu. Prawidłowa podaż cynku w diecie dzieci sprzyja natomiast rozwojowi funkcji psychiczno-intelektualnych i poznawczych.

Na walory prozdrowotne karpia mają także wpływ sposób jego hodowli i dystrybucji. Karp jest produktem lokalnym, dostępnym w postaci świeżej. W przeciwieństwie do wielu innych ryb nie musi być mrożony i transportowany setki czy nawet tysiące kilometrów, żeby znaleźć się na naszych stołach. Produkcja tej ryby odbywa się bez pośpiechu i trwa aż 3 lata. W tym czasie karpie spokojnie rosną w stawach, gdzie odżywiają się pokarmem naturalnym i zbożem. Są to ryby zdrowe i bezpieczne, które nie zawierają niepożądanych substancji.

Historia karpia w Polsce jest bardzo długa. Obecnie uważa się, że pierwsze stawy hodowlane tej ryby pojawiły się na ziemiach polskich już w XII wieku. Inicjatorami ich powstania mieli być mnisi z Zakonu Cystersów. Od tamtej pory karpie stopniowo coraz częściej gościły na polskich stołach. Nie może więc dziwić, że przepisy na potrawy z tej ryby znalazły się w pierwszej polskiej książce kucharskiej pt. Commpendium ferculorum albo zebranie potraw, która została wydana w 1682 roku przez Stanisława Czernieckiego, nadwornego kuchmistrza wojewody krakowskiego.

Karp swoją popularność zawdzięcza właściwością odżywczym i wyjątkowemu smakowi. Jego mięso jest białe i kruche, delikatne w smaku, średnio tłuste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Mulistość tych ryb to jeden z pokutujących mitów. Prawda jest taka, że karpie z polskich hodowli wystarczy porządnie wymoczyć w zimnej wodzie, aby cieszyć się ich niesamowitym smakiem.

Chociaż karp spożywany jest w Polsce zazwyczaj tylko raz w roku, podczas Wieczerzy Wigilijnej, to jest to surowiec, na bazie którego można przygotować wiele ciekawych i nowoczesnych potraw. Dwa lata temu na międzynarodowych targach POLFISH nagrodzono sushi z wędzonego karpia; a w roku ubiegłym koftę (rodzaj orientalnych szaszłyków) z karpia. Obie nagrody pokazują, że dla tej ryby jedynym ograniczeniem w kuchni jest wyobraźnia kucharza.

źródło: Organizacja Producentów Polski Karp



Przeczytaj również
Ojciec Święty Franciszek podjął decyzję i mianował nowego arcybiskupa metropolitę gdańskiego. Został nim abp Tadeusz Wojda SAC, dotychczasowy arcybiskup metropolita białostocki.

2021-03-03 09:33:46

Już od dzisiaj można w Porcie Rumia oglądać kolejną edycję wystawy "Sztuka w czasach zarazy". Tym razem na ekspozycji znajdzie się blisko 20 prac artystów z Bydgoszczy, którzy poprzez swoje...

2021-02-24 10:02:40

Osoby niewidome będą mogły pisać i czytać w języku kaszubskim alfabetem Braille’a. Będzie to możliwe dzięki Amerykaninowi, który opracował kaszubski standard Braille’a.

2021-02-23 09:37:34

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!