JUBILEUSZ SUPERBOHATERÓW
W niedzielę, 15 czerwca w Parku Miejskim odbył się jubileuszowy...
2025-06-15

2025-06-13
WAKACYJNE TRENINGI»2025-06-09
POWIATOWE DERBY»2025-06-02
PORAŻKA Z WICELIDEREM»2025-05-27
UDANY TURNIEJ»

ZDROWE GRILLOWANIE
2021-04-13 13:20:19

Za nieco ponad dwa tygodnie będziemy mieli tzw. długi majowe weekend, który dla wielu osób oznacza umowny początek sezonu grillowego. Warto zatem zadbać o to aby grillowanie było nie tylko bezpieczne ale i zdrowe.
Niedługo wyciągniemy nasze ruszty i rozpoczniemy sezon grillowy. W dobie pandemii, to jedna z nielicznych przyjemnych aktywności, które z powodzeniem możemy realizować w naszych ogródkach, działkach i tarasach. Warto bliżej przyjrzeć się co wylądują na naszych talerzach i jak będzie przyrządzone. Poprzez lockdown większość nas została zmuszona do drastycznego ograniczenia swoich aktywności sportowych, więcej czasu spędzamy w domu, a to sprzyja przybieraniu na wadze.
Dbając o nasze zdrowie oraz o ograniczenie kalorii, wybierajmy wartościowe i dobre jakościowo produkty i róbmy marynaty. Mięso czy warzywa ze sprawdzonego źródła mają ogromny wpływ na smak potraw. Mimo to, nawet najlepsza karkówka, pierś z kurczaka czy ryba potrzebują odpowiedniego doprawienia, dlatego pamiętajmy o marynowaniu. W sklepach znajdziemy gotowe mieszanki przypraw, ale najczęściej głównym ich składnikiem jest sól. Dlatego lepiej zrobić swoje własne marynaty, wykorzystując dobrej jakości zioła, oliwę oraz czosnek.
Korzystajmy z folii aluminiowej i tacek To nie tylko kwestia wygody i tego, że łatwiej doczyścimy palenisko, ale przede wszystkim zdrowia. Palący się tłuszcz wytwarza szkodliwe związki, które przez dym przenikają do smażącej się żywności. Możemy jednak łatwo zabezpieczyć produkty na ruszcie, stosując wygodne tacki i foremki aluminiowe w rozmiarach dopasowanych do wielkości mięsa czy warzyw. Dobrą opcją będzie zawinięcie w folię aluminiową ziemniaków z odrobiną masła i czosnku, a także otulenie nią ryby z dodatkiem świeżych ziół i masła. Zjemy pysznie i lekko.
Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego tak trudno oprzeć się kiełbaskom, szaszłykom, czy stekom. Zadbajmy jednak o właściwe proporcje na talerzu. Obok mięsa powinny się znaleźć grillowane warzywa: cukinia, młode marchewki, ziemniaki oraz sałatki. Sałata z sezonowymi warzywami, skropiona sosem winegret przełamie smak mięsnych kawałków, nadając daniu odrobinę lekkości. Ważne, aby zachować zdrowy balans między potrawami.
opr. qrator
-
2025-06-11
-
2025-06-12
-
2025-06-10
2025-06-11 20:00:11
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI
swoich znajomych!
z innymi!