ŚWIĘTO 11 LISTOPADA
Tegoroczne świętowanie Dnia Niepodległości rozłożone będzie na dwa dni....
2025-11-04
2025-09-28
DWA PUNKTY DLA TYTANÓW»2025-09-28
ZAWSTYDZAJĄCA PORAŻKA»2025-09-28
MISTRZYNI K-1»2025-09-26
DWA DNI SPORTU»
CARVINGOWI ARTYŚCI Z WEJHEROWA
2014-12-20 14:54:40

Paweł Sztenderski i Grzegorz Gniech kulinarnymi wicemistrzami świata w rzeźbieniu w owocach i warzywach. Wejherowianie z sukcesem powrócili z Villeroy & Boch Culinary World Cup 2014.
Kuchnia to nie tylko gotowanie. To sztuka smaku, zapachu i obrazu. Wygląd potraw oraz sposób ich przygotowania są nie mniej ważne od ich walorów smakowych. Carving (rzeźbienie w owocach i warzywach) jest sztuką przede wszystkim wizualną. W tej sztuce mamy swoich mistrzów.
W dniach 21-27 listopada br. Luxemburg gościł uczestników Kulinarnego Pucharu Świata Villeroy & Boch Culinary World Cup 2014. Są to najwyższe rangą zawody w międzynarodowym świecie kulinarnym. Na zawodach mieliśmy swoich przedstawicieli. Polskę reprezentowali artyści carvingu - rzeźbiarze Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech.
Uczestnicy zawodów rywalizowali w czterech kategoriach. Trzy z nich dotyczyły kuchni „zimnej” i „gorącej”. W tych kategoriach występowały drużyny kucharskie. Czwarta kategoria, dla zawodników startujących indywidualnie, obejmowała rzeźbę artystyczną. Osobno dla cukierników i osobno dla pozostałych zawodników. Właśnie w tej kategorii wystąpili wejherowianie.
Grzegorz Gniech oraz Paweł Sztenderski zaprezentowali się znakomicie. Ich rzeźby w owocach i warzywach zostały bardzo wysoko ocenione przez międzynarodowe jury. Grzegorz Gniech przygotował postać czarodzieja i magiczny świat roślin i zwierząt. W swojej pracy użył głównie dyni. Paweł Sztenderski również swoją pracę oparł na dyni, z której wykonał m.in. orła, pieska preriowego i jeża. W pracach obu panów kolorytu dodawały kolorowe sałaty i kapusty. Nasi reprezentanci pokazali carving w czystym wydaniu, tzn. rzeźby bez dodatków żywych roślin czy sztucznych elementów. Jury, przyznało Polakom srebrne medale.
Jest to kolejny sukces naszych rzeźbiarzy na tak prestiżowej imprezie. Dwa lata temu przywieźli brązowe medale z Olimpiady Kulinarnej IKA. Rok później zdobyli pięć złotych medali podczas „Melonovego Sampionatu”. Sukces ten powtórzyli w tym roku. A teraz z kolei wracają ze srebrnymi medalami Pucharu Świata Culinary World Cup Luxemburg 2014.
Przypomnijmy, że całkiem niedawno mieliśmy okazję gościć obu panów w Wejherowie, gdzie po raz kolejny organizowali Carvingowe Mistrzostwa Polski Juniorów, a także zasiadali w jury tej imprezy. Relację z tej imprezy oraz bogatą galerię zdjęć rzeźb w warzywach i owocach można znaleźć na naszym portalu (relacja z 28 października pt. „Cuda z warzyw i owoców” http://www.tubawejherowa.pl/aktualnosci/czytaj/205/CUDA-Z-WARZYW-I-OWOCOW).
opr. Tomasz Magulski na podstawie carving-art.pl
tomasz.magulski@tubawejherowa.pl
foto: carving-art.pl
-
2025-06-09
-
2025-04-17
-
2025-04-03
2025-06-09 14:59:04
NAJNOWSZE OKAZJE
NAJNOWSZE TUBONY
NAJNOWSZE GAZETKI










swoich znajomych!
z innymi!