ŚWIĘTO 11 LISTOPADA

ŚWIĘTO 11 LISTOPADA

Tegoroczne świętowanie Dnia Niepodległości rozłożone będzie na dwa dni....
NOWY PARKING

NOWY PARKING

Od zeszłego tygodnia można już korzystać z nowego parkingu dla samochodów...
PODZIAŁ PUNKTÓW

PODZIAŁ PUNKTÓW

Remisem zakończył się niedzielny mecz 14. kolejki spotkań o mistrzostwo IV...
AUTOBUSEM NA CMENTARZ

AUTOBUSEM NA CMENTARZ

Z okazji przypadającego Święta Zmarłych, Miejski Zakład Komunikacji w...
SUKCES WEJHEROWSKICH UCZNIÓW

SUKCES WEJHEROWSKICH UCZNIÓW

Zespół uczniów z Powiatowego Zespołu Szkół nr 3 w Wejherowie zwyciężył w...
7
Piątek
Listopad 2025
Loading...
Poprzedni Listopad Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
2728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
imieniny:
Antoniego, Kaliny, Przemiły
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

CARVINGOWI ARTYŚCI Z WEJHEROWA

2014-12-20 14:54:40

Paweł Sztenderski i Grzegorz Gniech kulinarnymi wicemistrzami świata w rzeźbieniu w owocach i warzywach. Wejherowianie z sukcesem powrócili z Villeroy & Boch Culinary World Cup 2014.

Kuchnia to nie tylko gotowanie. To sztuka smaku, zapachu i obrazu. Wygląd potraw oraz sposób ich przygotowania są nie mniej ważne od ich walorów smakowych. Carving (rzeźbienie w owocach i warzywach) jest sztuką przede wszystkim wizualną. W tej sztuce mamy swoich mistrzów.

W dniach 21-27 listopada br. Luxemburg gościł uczestników Kulinarnego Pucharu Świata Villeroy & Boch Culinary World Cup 2014. Są to najwyższe rangą zawody w międzynarodowym świecie kulinarnym. Na zawodach mieliśmy swoich przedstawicieli. Polskę reprezentowali artyści carvingu - rzeźbiarze Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech.

Uczestnicy zawodów rywalizowali w czterech kategoriach. Trzy z nich dotyczyły kuchni „zimnej” i „gorącej”. W tych kategoriach występowały drużyny kucharskie. Czwarta kategoria, dla zawodników startujących indywidualnie, obejmowała rzeźbę artystyczną. Osobno dla cukierników i osobno dla pozostałych zawodników. Właśnie w tej kategorii wystąpili wejherowianie.

Grzegorz Gniech oraz Paweł Sztenderski zaprezentowali się znakomicie. Ich rzeźby w owocach i warzywach zostały bardzo wysoko ocenione przez międzynarodowe jury. Grzegorz Gniech przygotował postać czarodzieja i magiczny świat roślin i zwierząt. W swojej pracy użył głównie dyni. Paweł Sztenderski również swoją pracę oparł na dyni, z której wykonał m.in. orła, pieska preriowego i jeża. W pracach obu panów kolorytu dodawały kolorowe sałaty i kapusty. Nasi reprezentanci pokazali carving w czystym wydaniu, tzn. rzeźby bez dodatków żywych roślin czy sztucznych elementów. Jury, przyznało Polakom srebrne medale.

Jest to kolejny sukces naszych rzeźbiarzy na tak prestiżowej imprezie. Dwa lata temu przywieźli brązowe medale z Olimpiady Kulinarnej IKA. Rok później zdobyli pięć złotych medali podczas „Melonovego Sampionatu”. Sukces ten powtórzyli w tym roku. A teraz z kolei wracają ze srebrnymi medalami Pucharu Świata Culinary World Cup Luxemburg 2014.

Przypomnijmy, że całkiem niedawno mieliśmy okazję gościć obu panów w Wejherowie, gdzie po raz kolejny organizowali Carvingowe Mistrzostwa Polski Juniorów, a także zasiadali w jury tej imprezy. Relację z tej imprezy oraz bogatą galerię zdjęć rzeźb w warzywach i owocach można znaleźć na naszym portalu (relacja z 28 października pt. „Cuda z warzyw i owoców” http://www.tubawejherowa.pl/aktualnosci/czytaj/205/CUDA-Z-WARZYW-I-OWOCOW).

opr. Tomasz Magulski na podstawie carving-art.pl

tomasz.magulski@tubawejherowa.pl

foto: carving-art.pl



Przeczytaj również
Jak informuje PKP SKM w Trójmieście Sp. z o.o., od najbliższej niedzieli, 15 czerwca 2025 r. wchodzą w życie zmiany w rozkładach jazdy. Nowy rozkład będzie obowiązywać do 30 sierpnia 2025 r.

2025-06-09 14:59:04

Coraz większą popularność zyskuje minimalizm inspirowany naturą. Ten styl świetnie współgra z klimatem wielkanocnym. Prostota może być stosowana w odniesieniu do różnych aspektów: materiałów,...

2025-04-17 12:24:58

Spółka Szpitale Pomorskie, w skład której wchodzi Szpital Specjalistyczny w Wejherowie, otrzymała akredytację Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia, uzyskując wysoką ocenę 88%....

2025-04-03 11:17:50

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!