WALKA O ŻYCIE

WALKA O ŻYCIE

W piątek do Szpitala Specjalistycznego w Wejherowie trafił 45-letni pacjent...
WALECZNE MALUCHY

WALECZNE MALUCHY

W sobotę odbył się w Szczecinie turniej sportowy dla dzieci i kadetów...
NIEWIELE ZABRAKŁO…

NIEWIELE ZABRAKŁO…

W sobotę, po niezwykle zaciętym i wyrównanym meczu szczypiorniści KS Tytani...
SZCZĘŚLIWY REMIS

SZCZĘŚLIWY REMIS

W ostatnim, zaległym meczu tej jesieni, Gryf Wejherowo zremisował na...
SPACER Z FANTAMI

SPACER Z FANTAMI

Podejrzanie zachowujący się mężczyzna, spacerujący z tobołami po torowisku...
24
Wtorek
Listopad 2020
Loading...
Poprzedni Listopad Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
262728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
123456
imieniny:
Emmy, Flory, Romana
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

REGIONALNE PRZYSMAKI

2020-11-16 10:39:39

Aż cztery lokalne produkty kulinarne z gospodarstw z terenu powiatu wejherowskiego, zostały nagrodzone w konkursie Weki z Pomorskiej Spiżarni. Celem konkursu była promocja rolników zajmujących się przetwórstwem żywności i sprzedażą produktów wytworzonych z własnej uprawy, hodowli lub chowu.

Konkurs został ogłoszony przez Zarząd Województwa Pomorskiego i trwał od 1 do 15 października. Rozgrywany był w 3 kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mieszany. Do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego wpłynęło 39 zgłoszeń, w tym: 26 w kategorii produktów roślinnych, 5 – pochodzenia zwierzęcego i 8 – mieszanych. Wśród zgłoszonych produktów były: dżemy i konfitury z owoców, soki i syropy, sałatki warzywne, oleje tłoczone z nasion z rzepaku, lnu, pasztety, kiełbasy, jogurty, gulasze i bigosy.

Oceny produktów dokonała, powołana przez marszałka województwa pomorskiego, komisja konkursowa pod przewodnictwem szefa kuchni Piotra Domańskiego. Komisja oceniała smak, zapach i wygląd przetworów, a także ogólną prezentację produktu. Dodatkowe punkty można było zdobyć np. za niepowtarzalną recepturę, specjalny sposób obróbki, jak również posiadane przez wytwórcę certyfikaty (np. ekologiczne).

Produkty musiały być wytwarzane w sposób niemasowy, tzn. musiały być zawekowanie i w minimum 50 proc. przygotowane ze składników z własnego gospodarstwa, a data przydatności do spożycia musiała być nie krótsza niż 10 dni od dostarczenia produktu komisji konkursowej.

Zgodnie z werdyktem komisji wyłoniono laureatów konkursu w poszczególnych kategoriach.

Produkty pochodzenia roślinnego:

  • I miejsce – żurawina ucierana na surowo – Gospodarstwo Rolne, Małgorzata Siłakowska, Chrzanowo, powiat wejherowski,
  • II miejsce – ekologiczny olej rydzowy – Gospodarstwo Rolne, Aneta i Jarosław Kułynycz, Koczała powiat człuchowski,
  • III miejsce – ogórki królewskie – Markowe Przetwory, Mariusz Śledź, Małe Walichnowy, powiat tczewski.

Produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • I miejsce – wypasiony jogurt naturalny – Wypas u Tośka, Bartosz Krauze, Barłomino, powiat wejherowski,
  • II miejsce – kiełbasa myśliwska w słoiku – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski,
  • III miejsce – zrazy wołowe – Gospodarstwo Rolne, Karolina i Mariusz Mierzejewscy, Chmielno, powiat kartuski.

Produkty mieszane:

  • I miejsce – gulasz myśliwski – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski,
  • II miejsce – miód z pokrzywą – Kaszubskie Zioła, Bożena Ogar-Ekiert, Łąkie, powiat bytowski,
  • III miejsce – miód z czarną porzeczką – Miodolandia, Mateusz Browarczyk, Stanisławowo, powiat gdański.

opr. qrator

foto: pomorskie.eu



Przeczytaj również
Pomimo epidemii korona wirusa trwa akcja szczepień przeciwko pneumokokom dla seniorów z Pomorza. Program kierowany jest do osób powyżej 65 roku życia z grypy ryzyka – tzn. chorujące m.in. na...

2020-11-20 09:35:34

We miniony wtorek w  Powiatowym Zespole Szkół nr 3 w Wejherowie oficjalnie oddano do użytku łącznik dobudowany pomiędzy budynkami szkolnymi. Nadbudowa znacząco poprawiła komunikację w całej...

2020-11-20 09:50:56

Starostwo Powiatowe w Wejherowie poinformowało o zmianie trybu pracy Wydziału Geodezji. Zmiany zaczną obowiązywać od najbliższego wtorku, 17 listopada.

2020-11-14 12:44:16

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!